A laktózt (tejcukrot) a laktáz nevű enzim alakítja át a vékonybélben felszívódó glükózzá és galaktózzá. Ha ez az enzim hiányzik, az laktózintoleranciát (laktózérzékenységet) okoz, azaz a szervezet nem tudja átalakítani és hasznosítani a cukrot.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: WEBBeteg
Ha a gyomorsav problémák tartósan fennállnak, nyelési nehézség, gyomorégés, émelygés, vagy akár még reggel, vagy étkezé utáni fájdalom a gyomor tájékán, fennáll a veszélye annak, hogy gyomor-, vagy nyombél fekéllyel állunk szemben.
Olvassa el összeállításunkat, Dr. Tamássy Klára gasztroenterológus szakértőnk interjúja a fekélybetegségekkel kapcsolatos kérdésekre ad választ.
Patikánk a tünetek enyhítésére az alábbi - nem vényköteles - gyógyszereket ajánlja:
Savtermelést csökkentő készítmények: | |
AcidWell 20 mg gyomornedv ellenálló tabletta | |
Gaxtron start 20 mg pantoprazol | |
Quamatel mini 10 mg filmtabletta | |
Gyomorsavat lekötő készítmények | |
Gaviscon borsmenta ízű rágótabletta | |
Salvus gyógyviz 1,5 l | |
Rennie cukormentes rágótabletta |
A Helicobacter pylori a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó, az emberiség 50 százalékában jelen van. Hazánkban a felnőttek Helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék közötti.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: WEBBeteg
A gyomor-bélproblémák tipikusan ősszel és tavasszal erősödnek fel. A rendelőmben az elmúlt hetekben ismét több beteg jelent meg hasi panaszok miatt. Hogy mik lehetnek ezek a problémák, mire érdemes ügyelni és milyen módon lehet házilag is javítani rajtuk, ezt próbáltam meg a következő cikkben csokorba gyűjteni.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: baliczai.hu
A gyomorsavtúltengést elsősorban a helytelen táplálkozás okozza. Ezért is jelentkeznek a tünetek általában a téli időszak alatt, amikor az étkezési szokások drasztikusan megváltoznak. De ne csüggedjünk, a gyomorsavtúltengés kezelése, egy kis odafigyeléssel, könnyedén megoldható. Vegyük fel tehát a harcot a gyomorsav ellen!
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: Vitalitás Magazin