dr kormendy miklos n 468Itt a nyár, felnőttek, gyerekek a jó időt és a szabadságot kihasználva a nap legnagyobb részét a szabadban töltik. A nyári melegnek lehetnek kellemetlen mellékhatásaik is, ezek közé sorolhatjuk a különféle bogarak – hol veszélytelen, de akár életveszélyessé is válható – csípéseit.
Ezekről kérdeztük dr. Körmendy Miklóst, a Szent Imre kórház bőrgyógyászatának vezető főorvosát. 

- Ilyenkor nyáron talán a szúnyogok okozzák a legtöbb kellemetlenséget. Igaz-e az állítás, miszerint egyesek érzékenyek a szúnyogcsípésre, mások szinte észre sem veszik, ha megcsípi őket?
- Igen, egyes emberek erős viszketéssel és bőrpírral reagálnak, másokon alig látszik a csípés nyoma. Nagyon fontos a megcsípett egyén életkora és immunrendszerének állapota is, hiszen fiatal csecsemőkorban és öregkorban általában alig marad nyoma a csípésnek, kisdedkorban nagyon gyakori a makacs, hólyagos-göbös reakció a csípés helyén, kamasz- és felnőttkorban átlagos a reakció erőssége.

 

- A Magyarországon élő szúnyogok az emberre milyen veszélyt jelentenek, csípésük milyen problémákat okoz?
- Mint tudjuk, csak a nőstény szúnyog szív vért. Csípése nyomán erősen viszkető vörös göbcse képződik. Ezt hajlamosak vagyunk véresre vakarni, ez gennyes felülfertőződést, esetleg heggel történő gyógyulást is okozhat.
Magyarországon szerencsére nem kell számolni a szúnyogok által terjesztett malária, sárgaláz, dengue, filariasis, stb. átvitelével, ha azonban valaki olyan országba utazik, ahol a szúnyogok terjesztik a maláriát, kötelezően védőoltást kell kapnia az illetőnek.

- Mit tegyen, aki az átlagosnál is érzékenyebb – magyarul allergiás – a szúnyogcsípésre?
- A legfontosabb teendő a megelőzés. Ennek egyik leghatásosabb eszköze napközben a zárt ruházat, ill. a helységek nyílászáróinak szúnyoghálóval történő felszerelése. Ma már kaphatóak olyan ágy fölé szerelhető baldahin-jellegű hálók, - elsősorban a csecsemők védelmére javasolt - amelyek kiválóan alkalmasak az éjszakai szúnyogcsípések ellen. Hatásos lehet továbbá rovarriasztó füstölők vagy spray, ill. különféle krémek alkalmazása.
A csípés helyén borogatást, hűsítő rázókeveréket, gélt, szteroid-tartalmú gyulladáscsökkentő krémet alkalmazhatunk, kivakart csípésre fertőtlenítő kenőcs javasolt. Belsőleg adott allergia-ellenes gyógyszerek csökkenthetik a viszketést.

- A nyári kirándulások alkalmával a család találkozhat kullancsokkal is. Mikor kell kullancs-csípésre gyanakodni és ilyenkor mi a teendő?
- A gyermek bőrét, hajlatait minden este alaposan át kell vizsgálni és a bőrbe fúródott kullancsot eltávolítani.
Furcsa, terjedő foltok megjelenése esetén szakorvosi vizsgálat szükséges.

- A klímaváltozás egyik következményeként évről évre újabb rovar-csípésektől kell féltenünk a gyerekeket (és magunkat). Az enyhe telet követően ismeretlen poloskafajta szaporodik, tolakszik be a lakásunkba, és mintha a szúnyogok is „megnőttek” volna. Az Ön praxisában is előfordulnak ilyen csípésekkel kapcsolatos panaszok? Mire kell különösen odafigyelni a szülőknek?
- A címeres poloska büdös, de nem jelent veszélyt. Talán a karantén miatt, de nem több a csípéses panasz a rendelőmben. A szúnyogok nem nőttek meg, de irtásuk az EU rendelkezések miatt nehezebb lett. Megszűnik ugyanis a légi úton végzett kémiai szúnyogirtás.

- A méh-, darázs-, hangya csípése nemcsak kellemetlen, hanem esetenként kifejezetten veszélyes lehet. Milyen tünetek megjelenése esetén lehet súlyos, életveszélyes reakciót feltételezni?
- A csípéssel bejutó rovarméreg toxikus reakciót és valódi allergiás válaszreakciót – anafilaxiát – egyaránt okozhat.
A rovarméreg okozta toxikus reakció többnyire csak a csípés helyén okoz viszketést, fájdalmat, duzzanatot, de ha pl. a nyelvén, vagy a torkában szúrja meg a rovar, ez is életveszélyt, fulladásos halált okozhat.
A valódi allergiás reakció – az anafilaxia - hirtelen fellépő, gyorsan súlyosbodó, súlyos esetekben nem csak bőrtüneteket, hanem általános rosszullétet, sokkos állapotot, esetleg halált okozó folyamat. Enyhe formájában csak viszketés, súlyos esetben gégevizenyő, nehézlégzés, gyengeség, gyomorfájás, hányás, ájulás jelentkezhet.

- Melyek az azonnali teendők ilyen esetben?
- A rovar fullánkját minden esetben azonnal el kell távolítani. (Erre két okból is szükség van, egyrészt a méh fullánkja csípéskor kiszakad, méreganyaga azonban tovább hat, másrészt illatanyagai további rovarokat csalogathatnak oda.)
A beteget le kell fektetni. Ha a fenti tüneteket észleljük, - súlyos esetben gégevizenyő, nehézlégzés, gyengeség, gyomorfájás, hányás, ájulás - különösen olyan gyermek esetén, akit először csíp meg rovar, azonnal mentőt kell hívni, a beteg sürgős orvosi ellátásra szorul!
Azok a betegek, akik már tudnak allergiás túlérzékenységükről, általában életmentő adrenalin-injekciót hordanak magukkal, amelyet öninjekciózó eszközzel – autoinjektorral – tudnak beadni.

- Lehet-e maradandó nyoma 1-1 rovarcsípésnek, és ha igen, hogyan orvosolható ez?
- A rovarcsípéskor beszakadhat a rovar fullánkja, ez idegentestként betokozódhat, de leggyakrabban kilökődik. A leggyakoribb maradványtünet a vakarás okozta heg, vagy pigmentfolt, amely fokozatosan el szokott halványodni.

Tisztelt Főorvos Úr! Köszönjük az interjút!
Dr. Körmendy Miklós elérhetősége

1092 Budapest, Ferenc körút 32. fsz.1.
+36309660979
https://duoderm.hu
https://gyermekborgyogyaszbudapest.hu

Az interjút készítette Offenbeckné dr. Sólyi Ilona